Hemen Arayın!

Detoks Hakkında Merak Edilenler ve Doğru Bilinen Yanlışlar

Detoks Hakkında Merak Edilenler ve Doğru Bilinen Yanlışlar

25 Aralık 2018

Her tarafta duyuyoruz, “detoks yaptım şu kadar kilo verdim”, “hızlı zayıflamak istiyorum, detoks mu yapsam” vb cümleleri… Öncelikle söylemem gerekir ki detoks bir kilo verme aracı değildir. Kilo vermek için kullandığımız özel bir diyet de değildir. Bambaşka bir anlamı vardır aslında detoksun. İlk olarak kelime anlamından başlayalım; detoks – yani toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması. Detoks yapma amacımız vücudumuza zarar veren toksinlerin uzaklaştırılmasıdır. Biz detoks yapmazsak uzaklaşmıyor mu diye sorarsanız, vücudumuzun doğal bir günlük detoks süreci var hatta karaciğer bu iş için görevli bile diyebiliriz, olmasaydı heralde en fazla 10 yıl sonra hepimiz bu dünyaya veda ederdik. Fakat yaşam kalitemizi bozan gerek yiyecekler gerek hava kirliliği gerek stres olsun doğal detoks sürecimizi baltaladığı için yılda en az 1 defa detoks yaparak bedenimize destek vermemiz gerekiyor.

Peki nasıl yapılır bu detoks, hep sıvı mı tüketmeliyiz, kaç gün yapacağız gibi sorular kafalarda büyük soru işaretleri yaratıyor. Genellikle 1 hafta önersek de 3 gün ile 21 gün arasında değişebilir. Farklı detoks yöntemlerinin de gün bazında değerlendirmeleri vardır. Örneğin; sıvı detoksları 3 günden fazla önermemekle birlikte alkali beslenme ile devam ettirebileceğiniz bir detoks programını 21 güne kadar uzatabilirsiniz.

Detoksta ne yenir, ne içilir? Kimya derslerimizden aklımızda kalmıştır pH tablosu. 0-14 arası değerleri temsil eder ve 0-7 arası asidik; 7 nötr; 7-14 arası da alkalidir. Kan pH’mız 7’nin biraz üzerindedir (yani alkali). Bundan ötürü vücudun devamlı bir alkali olma çabası vardır. Kan pH’sı bozulursa ölüm gerçekleşir ve bozulmaması için ya alkali yiyeceklerin ağırlıklı olduğu dengeli bir beslenme planı izleriz ya da bedenimiz tampon bölgelerden alkali mineralleri çalar ve kana gönderir. Bu mineraller kalsiyum, magnezyum gibi minerallerdir ve kemik ve kaslarda bulunur. Aşırı asidik beslenme şekli (protein ağırlıklı diyetler) ilerleyen dönemlerde kemik ve kaslarda tahribata yol açabilir. Alkali olarak adlandırdığımız yiyecekler genel hatlarıyla sebzeler, meyveler, bakliyatların filizleri diyebiliriz. Asidik olarak adlandırdığımız yiyecekler ise; süt ve süt ürünleri, et, balık, tavuk gibi hayvansal ürünlerdir. Gündelik beslenme şeklimizde dengeli bir beslenme içerisinde olmamız gerekirken, detoks sürecinde asidik kısımda olan tüm yiyeceklere ek olarak kafein içerikli içecekleri ve alkolü de hayatımızdan çıkarmamız gereklidir.

Detoks sürecinizi uzman kişiler kontrolünde geçirmenizi önemle tavsiye ederim. Özellikle sıvı detoks yapmak niyetinde iseniz mutlaka bir uzmana başvurmanız gereklidir. Ağır sporlardan, çok yoğun stresten ve üzüntüden de uzak durmanız ayrıca önemlidir.

Sağlıklı günleriniz olsun…

backpack.tr