Yılbaşında da mı Alkol Tüketmeyelim Şimdi... :)
Tüm yılın stresini atmak için mükemmel bir fırsat olan yılbaşı gecesi yaklaşıyor. Yeni yıl partinizde arkadaşlarınızla zaman geçirecek, müzikler çalınacak, belki dışarıda bir yemeğe ardından da bir davete gideceksiniz. Hangisi olursa olsun bu gecede alkol almayı düşünenleri unutmadım. Hangi alkolde ne kadar kalori var, hangisini içmeliyiz, hangilerinden uzak durmalıyız biraz anlatalım istedim.
Öncelikle bilmeliyiz, alkoldeki enerji miktarı en az yağdaki enerji miktarı kadar fazladır. Ufak bir bilimsellik katarsak işin içine; 1 gram yağda 9 kalori varken, 1 gram alkolde ise 7 kalori vardır. Bu ufak bilgi aklımızdan çıkmasın. Şimdi gelelim alkollü içeceklere.
Türk milleti olarak geleneksel alkollü içeceğimiz rakıdan başlayalım. Vazgeçilmezimiz olan bu içkideki kalori miktarı tabi ki rakı severler ve kilosunu korumak isteyenler için önemli bir bilgi olacak. 35 cl rakıdaki toplam kalori miktarı 1000 kaloridir. Yani bunu kadehlere bölersek, 1 dublede 250 kalori almış olursunuz.
Şarap ise kalori bakımından daha insaflı içkilerimizden. 1 kadeh kırmızı şaraptan (büyük bir kadehten bahsetmiyoruz tabii) 100 kalori alırsınız. Keyifle, yavaş yavaş içebileceğiniz bir içki olmakla birlikte kalori oranı da diğerlerine göre daha düşüktür. Biraya baktığımızda kalori miktarı şişenin büyüklüğüne göre değişir tahmin edersiniz ki… 35 cl birada 165 kalori varken eğer tam bir bira severim diyor ve bira şişenizin boyutunu 50 cl görmek istiyorsanız 250 kaloriyi gözden çıkarmanız gerekecek.
Aynı şekilde viski ve votka da bir kadehinde 250 ile 300 kalori arasında bir enerji içerir. Ufak bir hesapla içmeyi düşündüğünüz tüm içkilerin ortalama kalorilerini de kendiniz kolayca hesaplayabilirsiniz.
Öncelikle içkinin alkol yüzdesine bakıyoruz. Alkol yüzdesi arttıkça kalorinin de arttığını unutmuyoruz. %40-45 oranda alkollü içecekler ortalama 200-300 kalori iken alkol oranı %20lerde olan içeceklerde 150lere düşüyor. %12-14 alkol içeren içeceklerde ise ortalama 100 kalori civarında seyrediyor.
Tüm bu bilgilerin yanında bir de alkollü içeceklerin içeriklerinin de aslında metabolizmamız üzerinde farklı etkiler gösterdiğini bilmeliyiz. Örneğin rakı, votka, cin gibi içkilerin alkol yüzdeleri yüksek ve dolayısı ile kalorileri de yüksek olmasına rağmen metabolizmamız bunları daha kolay vücudumuzdan uzaklaştırabiliyor. Bunun sebebi alkolün vücudumuz için gerekli bir madde olmayışı ve metabolizmanın bu doğrultuda hızlanmasıdır diyebiliriz. Şarap, bira, viski gibi mayalı içkilerde ise durum biraz daha farklı; şarap ve birada alkol yüzdesi düşükse de vücuttan atılımı daha zor oluyor. Metabolizmanızı hızlandırmak yerine daha da yavaşlatabiliyor ve kilo alımınıza negatif bir etki sağlayabiliyor. Hatta unutmayalım ki viski, içebileceğiniz en tehlikeli alkollü içeceklerden birisidir; hem mayalı hem de yüksek oranda alkollü olması işleri çözülemez hale getirebiliyor.
Yazdıklarımızı özetlersek; alkol oranı yüksek dahi olsa ölçülü bir biçimde “renksiz” içkileri tercih edin. Kilo almak istemiyorsanız ya da kilo vermeye çalışıyorsanız viskiden kesinlikle uzak durun.
Tabii dans etmeyi de ihmal etmeyin :)
Keyifli bir yılbaşı gecesi geçirmeniz dileği ile…